Hij loopt een beetje gek en hij houdt zijn rug zo bol...
Dat wil ik natuurlijk liever niet horen van een hondeneigenaar. Want weet jij dat dit symptomen zijn van een hernia in de lage rug?
Bij een hernia is de tussenwervelschijf kapot en komt er druk op de zenuwen. Hierdoor ontstaat vaak pijn, stijfheid en kreupelheid. In ernstigere gevallen ontstaat er zelfs verlies van controle over de achterpoten.
De symptomen van een lage rug hernia zijn:
Pijn: kreupelheid of niet meer aangeraakt willen worden
Moeite met bewegen: Trager gaan zitten, moeilijker opstaan, slechter of niet meer kunnen (op)springen, spierzwakte in de achterpoten
Verandering in de houding: Rug heel bol houden, slappe staart of de staart laag dragen.
Incontinentie
Veranderingen in gedrag: Prikkelbaar, nervositeit of agressie.
De dierenarts kan door middel van een uitgebreid onderzoek een diagnose stellen. Dit zal vaak bestaan uit een uitgebreid klinisch en neurologisch onderzoek waarna er als aanvullend onderzoek een CT-scan of MRI-scan gemaakt zal worden. Afhankelijk van de ernst en de locatie van de hernia kan er een een behandelplan worden gemaakt.
Dit behandelplan kan variëren van rust en pijnmedicatie tot chirurgie.
Fysiotherapie kan een waardevolle rol spelen bij de behandeling van een hond met een hernia. Dit kan zowel bij een behandelplan gebaseerd op rust als een chirurgische ingreep.
Maar wat kunnen wij dan doen?
Pijnverlichting: Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn door middel van bijvoorbeeld massage en lasertherapie
Verbetering van de mobiliteit: Gerichte oefeningen en mobilisatietechnieken kunnen de flexibiliteit vergroten en de mobiliteit van de wervelkolom verbeteren
Spierversterking: Fysiotherapie richt zich daarnaast vaak op het versterken van de spieren rondom de aangetaste wervelkolom, wat kan helpen bij het stabiliseren van het gebied.
Coördinatie en balans: Oefeningen die de coördinatie en balans verbeteren kunnen de hond helpen bij het herwinnen van controle over zijn bewegingen, vooral als er sprake is van verlammingsverschijnselen.
Revalidatie na chirurgie: In gevallen waarin chirurgie nodig is kan fysiotherapie een cruciale rol spelen bij het begeleiden van de hond door het herstelproces, het voorkomen van complicaties en het optimaliseren van de uitkomst. We kijken mee met elke stap en kunnen bijsturen waar nodig.
Compensatieklachten: Fysiotherapie kan compensatieklachten in een ander gebied die zijn ontstaan door de hernia opsporen en behandelen.
Het is belangrijk dat de behandelingen worden aangepast aan de individuele behoeften en conditie van de hond.
Herken jij symptomen? Neem dan contact op met de dierenarts of stuur mij vrijblijvend een berichtje via 06 29 15 68 03 of info@dierfysiotherapiesharon.com
Comentários