top of page

Dry Needling 

Dry Needling is een effectieve methode om klachten van het houdings- en bewegingsapparaat, veroorzaakt door pijnlijke verhardingen in een spier of meerdere spieren, te verhelpen.Deze verhardingen worden ook wel triggerpoints genoemd. Ze worden veroorzaakt doordat sacromeren (spierschakels) in een spiervezel aangespannen blijven en niet meer kunnen ontspannen. Hierdoor ontstaat er een verkrampt deeltje in de spiervezel. Het kan leiden tot een strakke band in de spier. Op de plek van de triggerpoint is er een verminderde doorbloeding, hierdoor worden afvalstofjes niet meer afgevoerd. Met pijn, stijfheid, krachtsverlies en een verminderde functie van de spier tot gevolg. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in bewegingsbeperkingen.

 

Hoe ontstaat een triggerpoint?
- Acuut trauma (ongeval, piekbelasting of vastliggen)
- Chronische overbelasting (slecht passend zadel, langdurig verkeerde belasting)
- Stress, ziekte, slechte voeding
Of een combinatie van deze factoren.

Wat kan een indicatie zijn voor Dry Needling?
Voorbeelden hiervan zijn een verminderde beweeglijkheid, pijnlijkheid bij aanraking, veranderingen in gedrag. Tijdens het rijden kan dit zich vertalen in problemen met nageven, problemen met opzadelen en/of aansingelen, moeite met het gebruik van de achterhand, onrustig in de hoofd-/halshouding en staken.

De behandeling
Tijdens een behandeling met Dry Needling wordt een triggerpoint aangeprikt met een acupunctuurnaald. De spier spant zich snel aan (local twitch respons). Dit snelle aanspannen geeft een rekprikkel op de vezels waardoor de doorbloeding weer wordt gestimuleerd.

De spier ontspant waardoor de pijn afneemt.
Dry Needling is altijd onderdeel van een behandeling en zal nooit de behandeling alleen zijn. Dry Needling kan mooi gecombineerd worden met massage- en mobilisatietechnieken en High Power Laser therapie om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen.

Dry Needling vs acupunctuur

Acupunctuur werkt in op de energiebanen waarbij de naalden oppervlakkig in specifieke acupunctuurpunten geplaatst worden. Bij Dry Needling zich richt op de behandeling van triggerpoints in de spieren.

bottom of page